tiistai 22. joulukuuta 2020

Rukoileva kulkuri lähti omille teilleen

Maaliskuulla perustin rinnakkaisblogini, jonka nimeksi tuli Kulkurin iltarukous. Tarkoitukseni oli tutkia, mitä rukouksista voisi avautua. Kenties onnistuisin laajentamaan rukousten maailmaa ottamalla mukaan huumoria, leikkisyyttä, symboliikkaa, kielellisiä kokeiluja, päähänpälkähdyksiä ja ripauksen harhaoppisuutta. Ehkä saisin jotkut ihmiset keskustelemaan aiheesta. Yhtenä lähtökohtana olivat eräät Pentti Saarikosken rukouksen kaltaisen runot. Nekin todistavat, että elämän syvistä puolista voi puhua sinämuodossa.

Lupasin pitää blogiani jouluun saakka, ja tämän lupaukseni pidin. Lukijoita oli mukavasti ja täysin riittävästi. Toisaalta heidän määränsä ei kasvanut sellaista vauhtia, että minulla olisi ollut painetta jatkaa vielä joulun jälkeen. Asiat pitää lopettaa aikanaan, jotta jotain uutta voi tulla tilalle. 

Maaliskuun rukoukset olivat vielä hapuilua. Ne olivat hieman liian pitkiä, ja mielestäni tekstit paranivat heti huhtikuussa, kun ymmärsin lyhentää niitä. Eniten huomioita sai ajankohtainen, kolmea Nokialla kuollutta nuorta muistanut rukous.

Omia suosikkejani ovat nämä kaksi: "Kun sinä pälkähdät päähäni, minä heti huojennun" ja "Haloo, täällä minä, sinun kelvoton rakastajasi". Kaikkein tyytyväisin olen nuorten maailmasta nouseviin ja heidän kielellään kirjoitettuihin sanoihin: "Snäpätään, Jumala. Pidetään huoli, ettei striikki katkea." Ajatus vaikuttaa kenties lapselliselta ja jopa nuoria kosiskelevalta, mutta se sisältää oleellisen siitä,  mitä olisi hyvä tietää rukouksesta: rukous on yksinkertaisia viestejä Jumalalle. Niitä,olisi hyvä lähettää hänelle päivittäin, puolin ja toisin.

Kulkuri kiittää kavereitaan ja omalle luonnolleen uskollisena lähtee muille maille.


2 kommenttia:

Matti Pirhonen kirjoitti...

Kiitos Arto! On ollut hienoa olla seuraamassa henkevää keskustelua ja rukousaiheita. Toivottavasti jatkat keskustelua verkossa ja/tai pukkaat jotain uutta. Hyvää joulua ja valoisaa uutta vuotta.

Arto Köykkä kirjoitti...

Kiitos viestistä ja hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta myös sinulle ja perheellesi.

Arto