sunnuntai 5. kesäkuuta 2022

Z-bussit ja Z-junat

Lappeenranta poistaa eräiden bussilinjojensa nimestä Z-kirjaimen, koska se on herättänyt pahennusta muistuttaessaan Venäjän sotapropagandasta.

Jotain samaa tapahtui vuonna 2020, kun Suomen ilmavoimat luopui kiusalliseksi käyneestä hakaristitunnuksestaan. Päätös oli ymmärrettävä. Vaikka ilmavoimien hakaristillä ei ollut historiallisesti mitään tekemistä natsiaatteen kanssa, tunnuksen käyttö oli muuttunut mahdottomaksi. Se oli ikään kuin saastunut Saksan historiasta. Pitkään sen säilyttämistä jaksettiin puolustella, mutta lopulta upseerit kyllästyivät selittelyihinsä. Käytännössä korvaaminen ei ollut kovin vaikeaa. Kuviahan on helppo vaihtaa, sillä niitä on maailmassa rajaton määrä.

Toisin on kirjainten määrä. En oikein hyväksy sitä, että Z poistetaan aakkosista Putinin takia. Venäjä on ikään kuin vallannut yhden kirjaimen, mutta valtaukselle ei pidä antaa myöten vetäytymällä Z:n käytöstä. Jos kirjainten käyttöä ruvetaan jäädyttämään, aakkosista tulee pulaa.

Johdonmukaisuuden nimissä olisi luovuttava muustakin. Olisi boikotoitava esimerkiksi Constantin Costa-Gavrasin klassikkofilmiä Z - hän elää!

Ja miten Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kirjoittaa nimensä, jos Z on kielletty?

Ja kiitokset VR:lle, sillä Z-junat jatkavat kulkuaan.

TARKENNUS 9.6.2022: Hakaristi ei ole kadonnutkaan kaikkialta ilmavoimista. Se on edelleen esimerkiksi Satakunnan lennoston joukko-osaston lipussa. En osaa sanoa, onko tällainen jääräpäisyys tyhmyyttä, ymmärtämättömyyttä vai moraalittomuutta.


Ei kommentteja: