torstai 9. kesäkuuta 2022

Mielikuvissa Jumala liitetään valkoiseen väriin

Ainakin koko 2000-luvun ajan olen kysynyt vuosittain noin seitsemältäkymmeneltä rippikoululaiselta, mitä he vastaisivat kysymykseen: "Jos Jumala olisi väri, minkä värinen hän olisi?" Olen esittänyt kysymykseni heti rippikoulun alussa, kun opetus ei ole vielä ehtinyt vaikuttaa.

Valkoinen on ehdottomasti yleisin vastaus. Se on saanut taakseen enemmistön joka ryhmässä. Sininen on saanut toiseksi eniten kannatusta, mutta muut vastaukset ovat harvinaisia. Vihreää on perusteltu sillä, että luonto on vihreä. Älyllistä pohdiskelua ovat osoittaneet ne vastaukset, joissa on sanottu, että Jumala on musta, koska se sisältää kaikki värit. Sama perustelu on joskus liitetty myös valkoiseen, mutta yleensä se on valittu vain sen tähden, että "tuntuu siltä". Erityisen harvinaisia vastauksia ovat olleet sekä punainen että ruskea.

Kun olen esittänyt saman kysymyksen vaihtamalla värin soittimeen, vastaukset ovat hajonneet. Melkein kaikki soittimet ovat tulleet mainituiksi.

Luonnonilmiöissä vastaukset ovat jakaantuneet kahtia. Toiset korostavat voimaa ja ovat valinneet ukkosen, tsunamin tai myrskyn. Toiset puhuisivat mieluummin tuulesta, sateesta tai auringonnoususta (riippumatta siitä, onko se luonnonilmiö vai jotain muuta). 

Kiinnostavaa on se, että kaikki rippikoululaiset ovat osanneet vastata kysymyksiin. Vapaiden, nimettömien kirjoitusten pohjalta noin kymmenen prosenttia rippikoululaisista on sanonut, että eivät usko Jumalan olemassaoloon, mutta myös he ovat osanneet kertoa, millainen on heidän mielikuvansa Jumalasta. Aineistoni pohjalta voi päätellä, että Jumalaan liittyvien mielikuvien puute on ihmisessä äärimmäisen harvinainen ominaisuus.

Ei kommentteja: