maanantai 16. tammikuuta 2023

Melkein oltiin iltauutisissa

Itsenäinen päätösvalta ja valinnanvapaus eivät ole niinkään selviä asioita.

On käytännöllistä ajatella, että ihminen kykenee itse valitsemaan ravintolan ruoka-annoksensa ja ostamiensa sukkien värin. Jopa ammatinvalinnasta puhuminen on mielekästä. Kuitenkin kaikki valinnanvapaus päättyy viimeistään silloin, kun terveys loppuu. ”Sillä sekunnilla romahti meidän elämä”, ovat erään tuntemani lesken unohtumattomat sanat.

"Elämänhallinta" on ihmiskielen suuruudenhulluimpia sanoja. Lopulta elämänkulku riippuu siitä, miten meitä kuljetetaan. Suunnanmuutokset voivat olla kiinni muutamasta sentistä. Toissijaista on,  mitä olemme omassa päässämme pähkäilleet.

Niinpä olen muistellut erästä kiirastorstain ja pitkäperjantain välistä yötä, joka oli viedä meidät TV-uutisiin ja iltapäivälehtiin. Iso linja-auto oli viimeistä paikkaa myöten täynnä nuoria ihmisiä. Kello yhden jälkeen yöllä olimme kääntyneet Oulun ja Kuusamon tieltä Posion suuntaan. Vauhtia oli sallitut 80 km/h.

Silloin meitä vastaan ajoi toinen bussi niin sanotusti hullun vauhtia. Se näytti tulevan päin, ja kuljettaja väisti niin oikealle kuin oli mahdollista ojaan ajamatta. Ei osunut, mutta autojen sivupeilit osuivat toisiinsa. Läheltä piti.

Ei kommentteja: