perjantai 20. tammikuuta 2023

Minäkin leikin tekoälyllä ja tein johtopäätöksiä

Nelisen vuotta sitten havahduin pohtimaan tekoälyä, kun AlphaZero-nimiselle tekoälylle oli opetettu shakin säännöt. Se oppi pelin hienoudet itsekseen muutamassa tunnissa. Se laitettiin pelaamaan harjoituspelejä tietokoneelle tehtyjä shakkiohjelmia vastaan, ja se alkoi pian voittaa ylivoimaisesti. Sittemmin se on vaikuttanut myös ihmisten pelaamiseen, koska monet arviot erilaisista pelitavoista ovat muuttuneet radikaalisti.

Nyt kohistaan ChatGPT-nimisestä tekoälystä, joka osaa kirjoittaa vaikkapa lehtien pääkirjoituksia ja jolle voi esittää kysymyksiä elämän eri alueilta. Minäkin olen muodikkaasti leikkinyt sillä. Alla olevien esimerkkivastausten pohjalta on selvää, että elämänmuutokset eivät jää shakkiin. 

Ensinnäkin konsultit joutuvat lujille. Heiltä tullaan entistä useammin kysymään, pystyvätkö he yhtään parempaan kuin tekoäly. Miksi maksaa jollekulle kouluttajalle vastauksista, jotka ChatGPT antaa alle minuutissa?

Toiseksi hartauspuheiden pitäjille koittaa kovia aikoja, jos he ovat tottuneet jorisemaan mitä tahansa. Enää ei riitä, että latelee peräkkäin hengellisen kielen totunnaisia lauseita. Tarvitaan muutosta. Kuulijoita koskettaakseen on luettava niitä kirjoja, joita tekoäly ei lue, etsittävä kertomuksia, jotka normaalisti jäävät piiloon, ja nähtävä sinne, mikä on valvontakameran linssiltä salattua.

Ludvig Wittgensteinilta olen oppinut, että ollakseen uskonnollista kielen on kyettävä riipaisemaan. Teköäly ei riipaise, muttei sitä tee myöskään tavallinen hartaushöpinä.

*  *  *

Esimerkkejä ChatGPT:n vastauksista:

Miten voi tehostaa työtään?
1. Priorisoi tehtävät: Tee tärkeimmät tehtävät ensin ja keskity niissä.
2. Hallitse aikasi: Aseta aikarajat tehtävien suorittamiseen ja vältä häiriöitä.
3. Järjestä työpisteesi: Pidä työpiste siistinä ja järjestä tarvittavat asiat helposti saatavilla.
4. Käytä apuvälineitä: Käytä teknologiaa ja apuvälineitä tehtävien suorittamiseen.
5. Vältä tarpeetonta työskentelyä: Vältä tarpeetonta työskentelyä ja keskity tehtäviin, jotka ovat tärkeitä.
6. Opettele uusia taitoja: Kehitä itseäsi jatkuvasti ja opettele uusia taitoja, jotka auttavat tehostamaan työskentelyäsi.

Onko onnellisuuden tavoittelu ansa?

Onnellisuuden tavoittelu voi olla ansa, jos se aiheuttaa henkilölle stressiä tai ahdistusta, tai jos hän tavoittelee onnellisuutta asioilla, joita hän ei voi hallita tai joita hän ei voi saavuttaa. Onnellisuuden tavoittelu voi myös johtaa siihen, että henkilö unohtaa nauttia elämästään nykyhetkessä, koska hän on liian kiinnittynyt tulevaisuuden tavoitteisiinsa.

Kuitenkin, onnellisuuden tavoittelu ei välttämättä ole aina ansa, koska se voi olla myös positiivinen asia, joka auttaa henkilöä tavoittamaan elämän tarkoituksen ja elämän tärkeimmät arvot. Tärkeintä on löytää tasapaino ja löytää onnellisuus omista kokemuksista ja elämän tärkeimmistä arvoista.

Onnellisuus on myös subjektiivinen kokemus, joten kukin henkilö voi kokea onnellisuuden eri tavalla. Jotkut saattavat löytää onnellisuuden perheestään ja ystävistään, toiset urasta, toiset harrastuksista, ja niin edelleen. Jokaisella on omat tavat löytää onnellisuus elämästään.

Tärkeintä on löytää oma tapa löytää onnellisuus ja elää elämää tärkeimpien arvojen mukaisesti, eikä vain tavoitella jotain ulkoista määritelmää onnellisuudesta.


Kirjoita hartauspuhe Jumalan varjeluksesta

Hyvä Jumala,
Tänään tulemme luoksesi kiittäen siitä, että olet aina meidän varjelijamme. Sinun kätesi on aina meidän yllämme, suojelemassa meitä kaikelta pahalta ja turvaamassa meidät kaikelta vaaralta.

Tiedämme, että elämä on täynnä haasteita ja koettelemuksia, mutta uskomme, että sinun kanssasi meillä on kaikki tarvittava voima ja tukea selvitäksemme niistä. Sinun rakkauttasi ja läsnäoloa ei voi kukaan viedä meiltä.

Kiitämme sinua, Jumala, siitä, että olet aina meidän kanssamme matkallamme. Sinun sanasi opastaa meitä ja sinun Henkesi vahvistaa meitä. Sinun armosi on meille tarpeeksi, joka päivä.

Pyydämme, että jatkat varjelustasi meitä kohtaan. Suo meille rohkeutta ja uskoa, että sinun kanssasi meillä on kaikki tarvittava selvitäksemme haasteista, joita elämä meille tarjoaa. Auta meitä luottamaan siihen, että sinä olet meidän turvamme ja varjelijamme.

Kiitos Jumala, että olet meidän varjelijamme. Aamen.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Jos tuo hartauspuhe on tekoälyn luoma, niin pelottaa... Se on kaunis ja uskon mukainen. Sinut tuntien, jäin kyllä kaipaamaan tiettyä rosoisuuta ja elämisen tuntua.