tiistai 5. helmikuuta 2019

Pienet valheet ovat ehkä vaarallisimpia

Pienet valheet voivat olla jopa vaarallisempia kuin suuret. Ensinnäkin niitä on vaikea huomata. Toiseksi niihin puuttumista saatetaan kutsua turhaksi nillittämiseksi, ja kolmanneksi juuri valheen avaamissa säröissä alkavat bakteerit elää.

Matti Nykäsen kuoleman sivujuonteena olen törmännyt tällaiseen pieneen valheeseen, joka julkaistiin Kirkko Suomessa -sivustolla. Kyseessä on Nykäsen kuvalla koristettu lakana, jossa sanotaan Nykäseen viitaten, että elämä on ihmisen parasta aikaa. Lisäksi toivotetaan: "Hyvää matkaa mäkikotka Matti."


Muka-Nykänen tehtiin googlaamalla löytyneestä itävaltalaishyppääjästä

Pelkästään tekstinä tämä kunnianosoitukseksi tarkoitettu lakana on jotenkin mauton tai ainakin lapsellinen, mutta kielellinen ilmaisu on makuasia. Toinen tykkää, toinen ei. Suurimpana ongelmana on, että jo kahdessa sekunnissa katsoja voi ymmärtää Nykäsen ei-Nykäseksi. Kuvan hyppääjä lentää V-tyylillä, eikä Nykänen käyttänyt sitä edes veteraanien SM-kisoissa.

Ensimmäinen johtopäätökseni oli, että kuva on jostain Googlen syövereistä hankittu. Tuumasin, että se voisi löytyä helposti. Avasin Googlen kuvahaun ja kokeilin sanaa "mäkihyppääjä". Siellähän se oli, heti listauksen ensimmäisenä. Nykästä muka esittävä kuva on tehty vuonna 2012 julkaistusta valokuvasta, jossa on sittemmin alaraajoistaan halvaantunut itävaltalainen hyppääjä Lukas Müller.

Alkuperäisestä kuvasta on tehty täysin mustavalkoinen ilman harmaan sävyjä. Muokkauksenkin jälkeen alkuperäinen kuva on hyvin tunnistettavissa. Matti Nykäsen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.

Kirjoitin sivustolle, että olisi kohtuullista, jos Matti Nykäsestä julkaistaisiin hänen kuolinpäivänään häntä itseään esittävä kuva. Tämä olisi alkeellista vainajan kunnioittamista. Mäkihyppääjän teos on hänen ilmalentonsa. Kun kuvataiteilija kuolee, hänestä kertovaa juttua koristetaan hänen omilla kuvillaan. En liioin usko, että Sibeliuksen kuolinpäivänä radiossa soitettiin Beethovenin musiikkia.


Ei ole nillittämistä, jos vaatii totuutta

Sain paljastuksestani kohtalaisesti tykkäyksiä. Kaksi päävastustajaa nousi esiin. Toista epäilen kuvamanipulaation tekijäksi (edit: tämä oli väärä arvaus). Muuta syytä en keksi sille, että hän kahteen kertaan väitti Nykäsen oppineen vanhoina päivinään V-tyylin. Nykänen hieman yritti, muttei oppinut. Veteraanikisoista julkaistu video osoittaa, että hän pysyi perinteisessä, ja joka tapauksessa jäljelle jää se tosiasia, että sivustolla julkaistu kuva on manipulaatio. Lukas Müllerista on tehty Matti Nykänen.

Toinen kriitikkoni syytti minua nillittämisestä. Hän sanoi, että kuva on symbolinen. V-tyylinen hyppääjä on kuitenkin kelvoton symboli kuvaamaan juuri Matti Nykästä. Muutenkin on surkea selitys, kun silkkaa huijausta yritetään väittää symboliksi. Valheet ovat valheita ja symbolit symboleja ja huijaukset huijauksia.


Syntiinlankeemus käynnistyy pienillä valheilla

Erityisen kiusalliseksi kuvamanipulaation tekee se, että se on julkaistu kristillisellä sivustolla, jolla on kaiken lisäksi suuri levikki. Kuvaa on tykätty yli kuusituhatta kertaa ja sitä on jaettu melkein yhdeksänsataa kertaa

Ensinnäkään kristitty ei saa olla tyhmä. Koko keissiä ei olisi, jos kuvan manipuloija olisi älynnyt googlettaa sanaa "nykänen" sanan "mäkihyppääjä" sijasta.

Toiseksi kristittyjen on pidettävä tiukasti totuudesta kiinni. Tästä asiasta muistuttamista ei saa koskaan kutsua nillittämiseksi. Meidän tulisi pitää mielessämme, että syntiinlankeemuskertomuksessa käärmeen ja ihmisen vuoropuhelu alkaa kahdella pienen pienellä valheella, ei isollakaan, mutta asioita sanotaan vähän sinne päin, ja lopputulos on se, mikä hyvin tunnetaan.

Kolmanneksi kirkko ei saisi koskaan sortua siihen, että halvoilla kuvamanipulaatioilla kalastellaan tykkäyksiä. Jos tosiasiat ja suosio ovat vastakkain, on valittava totuus. Vai mitä?

Kaiken lisäksi tapaus on nolo. Ylläpitäjän pitäisi poistaa tökeryydet varsinkin, kun kyseessä on monille tärkeän urheiljan kuolema.


Ja vielä

Ja jottei kenellekään jäisi epäselväksi, sanon vielä sen, että jos jalkapalloilijat lasketaan pois, Matti Nykänen on minun elämäni suurin urheilusankari. Hänen kunnioittamisekseen tärkeää, että häneen liitetyt kuvat esittäisivät häntä itseään.
Molemmissa kuvissa on sama mies, Lukas Müller


Ei kommentteja: