lauantai 4. elokuuta 2018

On moraalitajun puutetta väittää että lakeja olisi aina noudatettava

Ymmärrän, että joku suhtautuu äärimmäisen varauksellisesti sellaisiin tilanteisiin, joissa joku pyrkii estämään turvapaikkaa hakeneen karkotuksen. Kyseessä on mutkikas asia, johon en ota tässä kantaa.

Sen sijaan on järjen köyhyyttä ja moraalitajun puutetta väittää, että lakeja on ehdottomasti noudatettava aina ja kaikkialla.

Kansainvälisesti hyvin tunnettuja esimerkkejä ovat natseilta piilotettu Anne Frank ja Yhdysvaltain kansalaisoikeusliikkeen veteraani Rosa Parks, joka kieltäytyi luovuttamasta istumapaikkaa vain sen takia, että itse oli musta ja häntä häätävä ihminen valkoinen. Mustilla ei ehkä vieläkään olisi USA:ssa äänioikeutta, jos väkivallattomuutta tavoitellut kansalaisoikeusliike ei olisi ikinä ollut valmis lakien rikkomiseen. – Kannattaa tutustua Martin Luther Kingin elämään ja ajatteluun.

Esimerkkejä ei tarvitse etsiä vain historiasta. On niitä lähempänäkin.

Ajatellaan, että pieni lapsi on leikkimässä ajoradalla. Iso rekka lähestyy eikä selvästikään saa jarrutetuksi ajoissa. Siihenkö jäät seisomaan punaisten jalankulkijavalojen palaessa?

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Paitsi että Aino Pennanen ei edes tiennyt, onko lentokoneessa poliisivartion saattamana kuljetettava mies turvapaikanhakija. Kaiken todennäköisyyden mukaan (n. 80%, olen kuullut) hän oli aivan tavallinen rikollinen, joka karkoitetaan Suomesta.

Rikollisten suojelemista minä ainakaan en ole valmis tukemaan. Jätän sen tehtävän tuomioistuimille.

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän kaikkia lakeja periaatteessa OLISI noudatettava.

Mutta mikäs puutostila silloin on kyseessä kun yksilö on mielestään oikeutettu itse päättämään mitä lakeja hän noudattaa ja mitä ei. ???
Luonnollisesti sallimatta kaikille samaa.

T. Ymmi