maanantai 3. toukokuuta 2021

Britanniassa virheellinen ohjelmisto vei syyttömiä vankilaan

Britanniasta kertova ilkeä uutinen on jäänyt melkein huomiotta. Havaintojeni mukaan siitä ovat kirjoittaneet vain Tietoviikko ja Tekniikka & Talous.

Britanniassa postilaitos on käyttänyt kahdenkymmenen vuoden ajan ohjelmistoa, joka näytti työntekijöiden varastaneen kymmeniätuhansia euroja, vaikka kukaan ei ollut varastanut mitään.

Ohjelman virheiden perusteella ihmisiä on jopa tuomittu vankilaan. BBC:n mukaan jotkut työntekijät ovat ottaneet lainoja tai käyttäneet omaa rahaansa yrittääkseen paikata aukkoja. Avioliittoja on särkynyt, ja eräs työntekijä teki itsemurhan nähtyään, että ohjelmiston mukaan hän oli hukannut yli satatuhatta euroa. Kaikkiaan rikoksista syytettiin yli seitsemääsataa ihmistä.

Postilaitoksen valheellisten väitteiden perusteella ongelmat eivät johtuneet ohjelmistosta. BBC:n mukaan on kuitenkin todisteita, joiden mukaan ohjelmiston olisi tiedetty tuottavan vääriä tuloksia jo silloin, kun tuomioita oltiin panemassa toimeen. Postilaitoksen maineen ja tuoton säilyttäminen ohitti ihmisten elämän ja vapauden.

Näitä uutisia luettuani menen kirjahyllylleni ja tarkistan, miten Kafkan Oikeusjuttu alkaa. Kirja on edelleen ajankohtainen. Avauslause kuuluu: "Joku oli varmasti panetellut Josef K:ta, sillä eräänä aamuna hänet pidätettiin ilman että hän olisi tehnyt mitään pahaa."

Ei kommentteja: