maanantai 6. helmikuuta 2023

Sotaveteraanit ampuivat tahallaan ohi

Kuuntelin isojen miesten juttuja lapsuuteni tupakansavuisissa huoneissa. Monesti tarinat menivät sotaan, mutta kertaakaan en kuullut, että joku olisi ampunut jonkun vihollisen. Olen selittänyt tätä kahdella tavoin: joko lapsen kuullen ei haluttu puhua tappamisesta, tai sitten ihmisen surmaaminen oli niin vastenmielistä, ettei sitä vain haluttu muistella.

Rutger Bregmania lukiessa nousi esiin kolmas selitys: ehkä miehet eivät puhuneet tappamisesta, koska he olivat ampuneet tahallaan ohi. Ei vain ollut kerrottavaa. Toisen maailmansodan aikana kuolleista brittisotilaista tiedetään, että vain joka kymmenes kuoli luotiin tai panssarimiinaan. Useimmiten vainajan oli tavoittanut kaukaa lähetetty kuolema. Kranaatinheitin, kranaatti, ilmapommi tai sirpale oli kuolinsyynä 75 prosentin verran. 

Historioitsija ja eversti Samuel Marshallin haastattelujen mukaan toisen maailmansodan amerikkalaisista sotilaista vain viidennes oli todellisuudessa ampunut vihollista kohti. Yli puolet ei ollut surmannut ketään. Joku Marshallin haastattelema upseeri oli kertonut, että miehet ampuivat vain silloin, kun hän oli paikalla. Tunnettu sotamarsalkka Montgomery taas sanoi: "Meidän brittinuorukaisissamme on se ongelma, että he eivät ole luonnoltaan tappajia."  

Talvi- ja jatkosodassa kuolleiden neuvostosotilaiden määrästä ei ole täysin luotettavaa tietoa. Eräät arviot ovat noin 300 000 sotilaassa. Kuka heidät surmasi, jos useimmat ampuivat ohi?

Suuri osa selittynee pommeilla ja kranaateilla niin kuin Britanniassa. Voi spekuloida myös sillä, että sodassakin varsinainen maalinteko oli harvojen hartioilla ja että useimmat sotilaat olivat vain syöttöjä tarjoavia keskikenttäpelaajia. Tai ehkä suomalaisilla oli enemmän pelissä kuin amerikkalaisilla. Joka tapauksessa tappamista välttäneiden määrä on pakosti ollut suuri. En tiedä, en ole sotahistorioitsija ja vielä vähemmän silminnäkijä. 

Ajatukseni kääntyvät myös Tuntemattomaan sotilaaseen. Asiaa tarkemmin tutkimatta rohkenisin sanoa, että kirjan taistelukohtauksissa Antti Rokka ampui vihollisia hengiltä enemmän kuin muut miehet yhteensä.

Ei kommentteja: