torstai 27. helmikuuta 2020

Oikeudenmukaisuus on muutakin kuin jakolaskua

Oikeudenmukaisuus on vaikeampi asia kuin kuvitellaan. Tasajaon kanssa sillä on hyvin vähän tekemistä.

Ajatellaanpa vaikkapa ihmisiä, jotka jonottavat lääkärille. Yksinkertaista on sanoa, että sisään pääsee siinä järjestyksessä kuin on tullut jonoon.

Mutta entäpä se, joka on jo kuukausia sitten varannut lääkärille ajan?
Ainakin hengenvaarassa olevan on päästävä jonon ohi.
Entäpä ihminen, joka kärsii sietämättömistä kivuista?
Olisiko armahdettava itkuisia lapsia ja sallittava heille etuilu?
Tai mitä pitäisi ajatella satunnaisesta ohikulkijasta ja vieraspaikkakuntalaisesta, jonka nopeaa lääkärille pääsyä odottaa kokonainen bussillinen ihmisiä?
Humalaiselle ei tietenkään anneta etuoikeutta, eihän? Vai olisiko sittenkin parempi, että annettaisiin hänen mennä ja kaikki lääkärille pyrkijät vapautettaisiin hänen sonkötyksistään?

2 kommenttia:

Jyrki Jääskeläisen kirjoitti...

Aikoinaan, kun isäni toimi Järvenpään kaupunginlääkärinä, hän teki itse arvion, kenet ottaa seuraavaksi sisään. Kaikenlaiset hätätapaukset menivät tietysti jonon etummaisiksi. Hän kävi itse odotussalissa ja kysyi odottajilta, mikä kutakin vaivaa. Usein lapset pääsivät täysi-ikäisten kuumesairaiden edelle. Jonon hännille jäivät tupakkayskää köhivät "potilaat". Toki tappelussa puukoniskun saanut humalainenkin piti ottaa nopeasti sisään. Häirikköhumalaiset hoiti poliisi, jos heillä ei ollut selvää syytä tulla lääkäriin. Sitten, kun priorisointi oli tehty, hän otti potilaat jonotusjärjestyksessä vastaanotolleen. Silloin homma pelasi mielestäni oikeudenmukaisesti. Toki lääkärin kuormitus siihen aikaan oli huomattavasti rankempi kuin nykyään terveyskeskuksissa. Ei ollut sairaanhoitajia eikä muitakaan vastaanottoapulaisia.
Kirjoittaja: Jyrki Jääskeläinen

Arto Köykkä kirjoitti...

Kiva muistelma, joka laajentaa ajatuksiani. Isäsi hoidossa muistan olleeni ainakin silloin, kun joskus kahdeksan vanhana sairastin keuhkokuumeen, joka pakotti olemaan neljä viikkoa koulusta poissa. Jos jokin oleellinen minulta on jäänyt oppimatta, voin syyttää tuota tautia.