maanantai 1. maaliskuuta 2021

Rallikuskia ikävä

Minulla on ollut muitakin urheilijasankareita kuin jalkapalloilijoita. Yksi heistä on äskettäin kuollut ralliautoilija Hannu Mikkola. Hän nousi julkisuuteen aikana, jolloin ei tarvinnut miettiä ekologisuuksia ja muita kiusallisia asioita. Ensimmäisiä kisojaan hän ajoi Volvo Amazonilla, joka on ollut automaailman suosikkejani. Parhaiten muistan hänet niiltä ajoilta, kun hänen allaan oli Ford Escort. Maailmanmestaruutensa Mikkola voitti nelivetoisella Audilla, joka oli vajaavetoisten autojen joukossa liian ylivoimainen ajokki.

Kollegojensa tuoreiden kommenttien perusteella Mikkola on ollut poikkeuksellisen arvostettu persoona. Minullekin hän on jäänyt mieleen ei vain rallivoitoistaan, vaan myös kahdesta lausunnosta, jotka todistavat sekä ajattelemisen että sanomisen kykyä.

Paras ikinä kuulemani syntymäpäiväsankarin ajatus on se, jonka Mikkola päästi huuliltaan täyttäessään viisikymmentä: "Pakkohan tässä on myöntää, että enää en ole nuori ja lupaava.”

En tiedä, millainen oli Mikkolan kielitaito, mutta kenties häntäkin moitittiin rallienglannista. Oli miten oli, hän kuittasi asian komeasti: "Kyllä ne siihen tulkin tuovat, kun olet riittävän nopea."

Ei kommentteja: