keskiviikko 24. maaliskuuta 2021

Jumalan hullut

Kirjassaan Euroopan reuna Pentti Saarikoski muistelee seikkailujaan stavangerilaisessa kirkossa. Sisään tultuaan hän päähinettä riisumatta käveli keskikäytävää pitkin alttarin eteen, teki ristinmerkin, kääntyi, siunasi kirkon ja meni kokeilemaan piispanistuinta. Vahtimestari ei tätä hyvällä katsonut.

Saarikoski joi viskipullosta suntion ripustellessa virsinumeroita tauluun. Suntio tuli kauhistellen kysymään, mitä hän oikein teki. Saarikoski piirsi viskipullolla ristinmerkin ilmaan ja julisti suntiolle latinankielisen synninpäästön: "In nomine Jesu Christi te absolvo." Suntio ei ymmärtänyt vierasta kieltä, vaan palasi tikapuilleen numeroita ripustamaan.

Oliko Saarikoski pilkkamielellä liikkeellä? Oliko hän rienaaja? – Ehkä hän oli.

Tai sitten hän leikki venäläistä Kristuksen tähden houkka -perinnettä, jonka hän todennäköisesti tunsi. Tämä ihmistyyppi tunnetaan ennen muuta Venäjällä, ja se on antanut nimensä kantajalle oikeuden puhua käännettyjä totuuksia jopa tsaareille turvallisuuttaan vaarantamatta. Nämä Jumalan hullut (ven. jurodivyi) ovat syöneet lihaa paastonaikana ja kuljeskelleet alastomina ihmisten nähden. He ovat kohdanneet vallanpitäjät pelottomasti, ja siksi ihmiset ovat kunnioittaneet heitä. Harhaoppisia he eivät ole olleet vaan kirkon uskollisia lapsia. He ovat heitelleet pähkinöitä jumalallisen liturgian aikana, mutta kirkon perimmäisiä oppeja he eivät ole kyseenalaistaneet. He ovat olleet eriskummallisia, mutta eivät moraalittomia.

Ei kommentteja: