keskiviikko 3. maaliskuuta 2021

Ylipitkä elämä

Jane Austen on vuonna 1775 syntynyt englantilainen kirjailija, jota edelleenkin luetaan. Parhaiten hänet tunnetaan teoksista Järki ja tunteet ja Ylpeys ja ennakkoluulo. Kuuntelin radiosta kirjallisuusohjelmaa, jossa mielestäni viisaat ihmiset vakuuttivat, että myös miehet voivat nauttia Austenin romaanien syvällisyydestä. Päätin voittaa ennakkoluuloni ja ryhdyin lukemaan.

Jaksoin taistella Austenin kanssa kahdeksankymmentä sivua, mutta siihen jäi. Mikään voima ei saanut jatkamaan. Järki ja tunteet ei sopinut minulle.

Tästäkin kirjasta jäi jotain kiinnostavaa mieleen. Austenin aikana ihmisten eliniän odotukset olivat aivan toisenlaiset kuin nykyään. Neljänkymmenen ikää pidettiin normaalina aikana kuolla, ja monesta ihmisestä epäiltiin avoimesti, että tuskin hän selviäisi kuudenkymmenen ikään saakka.

Jos yhä elettäisiin Austenin todellisuudessa, niin sanotut suuret ikäluokat olisivat auttamatta poistuneet parempiin maailmoihin. Ehkä ilmastokriisiäkään ei olisi, jos ihmiset kuolisivat nuorempina. Ympäristöongelmat eivät kenties johdu niinkään korkeasta syntyvyydestä kuin lääketieteen pitkälle venyttämästä elämästä.


Ei kommentteja: