perjantai 28. huhtikuuta 2023

Ylen juttu: pysy vain rauhallisena kyyn hypätessä selkääsi

Suomeen kuuluu kohtuullinen määrä susia. En kannata sitäkään, että kyykäärmeitä ruvetaan noin vain tappamaan. Jokin elämisen oikeus pitää olla sekä susilla että käärmeillä.

Maalaisjärki tuntuu kuitenkin välillä unohtuvan, kun Helsingissä kirjoitellaan suojelusäädöksiä. Kun laittaa Ilomantsin suunnalla lapsiaan umpipimeässä koulukyytiä odottamaan, susien vaarattomuudesta kertova tilastotieto ei paljon lohduta. Edelleen olen sitä mieltä siitä, että mökkipihamme on tarkoitettu turvapaikaksi kyläileville lapsille eikä käärmeille.

Tuoreimpien kyyn rauhoittamista koskevien uutisten yhteydessä pompahti esiin kahden vuoden takainen Ylen juttu. Siinä kerrottiin, että kyy saattaa hypätä uintiretkellä olevan ihmisen selkään ja liftata siinä. Haastatellun ns. asiantuntijan mukaan tilanteessa ei ole mitään hätää, kunhan vain pitää mielensä rauhallisena eikä tartu käärmeeseen kiinni. Kun sukeltaa, käärme jää pinnalle kellumaan.

Eihän siinä sitten muuta. Ei muuta kuin pysyy rauhallisena kyyn matkustaessa selkäsi päällä.  Ehkä taktiikka tulee mieleen, kun tuntee uintiretkellä selässään jotain pitkää ja kapeaa. Ehkä.

Saman jutun mukaan "käärmeissä ei ole mitään pelättävää". En kuitenkaan ole aivan varma, neuvoisinko lapsia silittelemään kyytä niin kuin naapurin Puppea.

Tässä on linkki Ylen alkuperäiseen uutiseen, jos juttu tuntuu liian uskomattomalta ollakseen totta.

Ei kommentteja: