torstai 6. huhtikuuta 2023

Kristiliset arvot ja hengenpelastaja, 17 v

Vaalikoneiden innoittamana on kyselty, mitä tarkoitetaan kristillisillä arvoilla. Oma vastaukseni on tässä juttukokoelmiini kuuluvassa kertomuksessa, jota en ole blogissani aiemmin julkaissut. Sen pohjana on Helsingin Sanomissa vuonna 1998 julkaistu uutinen. Siinä kerrottiin, millaisilla ansioilla 17-vuotias Pilvi Juvonen oli saanut hengenpelastusmitalin.

Vahvassa humalassa ollut laitapuolen kulkija oli pudonnut Helsingin Kauppatorin tienoilla veteen. Kukaan miehen kavereista ei ollut huomannut hänen putoamistaan.

Seitsemäntoistavuotias Pilvi oli menossa samaan aikaan Kauppatorille ja havaitsi tilanteen. Joku toinen silminnäkijä puhui puhelimeen ja soitti apua, ja joku toinen taas yritti heittää pelastusrengasta. Pilvi kuitenkin päätteli, että ei ollut enää aikaa odotella muualta tulevia auttajia, kun mies oli jo alkanut vajota veteen. Mies oli saatava nopeasti ylös, sillä pohjalta häntä olisi ollut vaikea löytää.

Ja niin Pilvi hyppäsi itse likaiseen veteen, veti vajoamassa olleen miehen pinnalle ja raahasi altaan kiviseinän vierelle. Kaksi muutakin ihmistä tuli lopulta apuun, ja heidän kanssaan mies saatiin kuiville. Vihdoin paikalle saapui myös ammattipelastajia. Heistä ensimmäinen oli keskuspelastusaseman vuoromestari Juhani Nieminen. Hän sanoi: "Mies oli tajuton, ja jos hän olisi päässyt uppoamaan, hän olisi hukkunut varmasti. Altaan vesi on niin likaista, ettei häntä olisi löydetty tarpeeksi nopeasti."

Altaan pohjalla oli liejun seassa muun muassa puiston penkkejä ja sänkyjä, eikä käsikopelolla olisi ollut helppo löytää ihmistä kaiken rojun seasta. Niemisen mukaan Pilvi Juvosen teko oli harvinaisen rohkea temppu ja "inhottavimpaan veteen tehty". "Yleensä ihmiset vastaavassa tilanteessa katselevat, onko joku toinen jo soittanut apua."

Vedestä pelastettu 48-vuotias mies joutui viikoksi sairaalaan ja hengityskoneeseen. Hän sai likaisesta vedestä keuhkotulehduksen. Sairaalasta pääsemisensä jälkeen pelastettu mies soitti Juvoselle kotiin ja kiitti. Pilvin äiti kertoo miehen ihmetelleen, miksi ihmeessä nuori tyttö oli hypännyt veteen "tällaisen ihmisen perään".

Pilvi oli vastannut: "Meillä kotona on aina korostettu kristillisiä arvoja, sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia."

Olen kertonut tästä tapauksesta kaikissa rippikouluissani. Mielestäni se sopii erinomaisesti kuvaamaan sitä, kuinka alas ihmisen kärsimykseen Jumala on Kristuksessa tullut. Olkoon tämä julkaisu johdantoni pitkänperjantain teemoihin.

Ei kommentteja: