keskiviikko 3. toukokuuta 2023

Eläinrääkkäys oli valtakunnan ykkösuutinen

Kolmisenkymmentä vuotta sitten Pirkkala oli valtakunnallinen ykkösuutinen, kun erään lääkärin yksitoista hevosta kuoli hoidon puutteeseen. Juttua oli sanomalehdissä, televisiossa, radiossa ja iltapäivälehtien lööpeissä. Tapahtumapaikasta tuli nähtävyys, ja sinne pystytettiin kylttejä tyyliin "Hevosten keskitysleiri". Kunnantalon edustalle kokoontui mielenosoittajia ympäri Suomea. Lääkäri oli heidän mukaansa hirtettävä palleistaan. Paikalla ollut helsinkiläinen kansanedustaja vaati, että syyllinen oli toimitettava alasti pakkaseen ilman ruokaa.

Tunsin henkilökohtaisesti kohun keskelle joutuneen lääkärin kolme lasta. Heidän lisäkseen minut pakotti kirjoittamaan vakaumukseni, että jokainen ihminen ansaitsee tasapuolisen ja kiihkottoman oikeudenkäynnin. Tämä periaate on sen länsimaiden oikeusvaltion ydintä, johon minä uskon.

Aamulehden kirjoituksessani yritin sanoa, että kaikenlainen eläinten huono kohtelu on tietysti väärin. Eläimet ansaitsevat hyvän elämän. Niinpä rääkkääminen nostaa välttämättä tunteita. Silti vihallakin pitää olla kohtuutensa. 

Kyselin sitä mahdollisuutta, että lääkäri ei ehkä ollutkaan sadistinen eläinten tappaja vaan täyteen umpikujaan ajautunut ihmisparka. Hänen ammattinsa ei ehkä takaa elämässä onnistumista eikä elämänhallintaa. Vielä muistutin siitä, että lääkärillä oli alaikäisiä lapsia.

Olin pistänyt käteni tuleen. Lehden ilmestymisaamuna sain ensimmäisen puhelun klo 7.30. Iltapäivällä korvani puutui ja lopetin vastailemisen. Tilastointini mukaan puolet soittajista oli minun kannallani. Neljänneksen kanta oli avoin, ja neljännes vastusti minua ja joku heistä kiivaasti. Eniten lämmitti se, että paikallisilta ihmisiltä tuli lähes varauksetonta tukea.

Vielä viisi päivää myöhemmin tuli puhelu vanhahkolta naiselta, joka oli järkyttynyt kirjoituksestani "niin kuin lukemattomat muutkin ihmiset". Jossain vaiheessa kysyin häneltä, oliko hän todella sitä mieltä, että kaikki rikolliset olisi hirtettävä. Hän sanoi että kyllä vain, "silloinhan maailma olisi puhtaampi".

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tiesin ja tunsin perheen lapsia. Hirvittävän surullinen tapahtuma.