perjantai 26. toukokuuta 2023

Kännyköiden ongelmat nähtiin jo vuonna 2001

Tällä tavoin kirjoitin kirkollisen nuorisotyön Villi-lehden kolumnissani vuonna 2001:

Joku pohjoissuomalainen pappi valitti, että rippikoululaiset pelaavat hänen oppitunneillaan kännykän matopeliä. En ymmärtänyt ongelmaa. En käsitä sitäkään, miten on mahdollista että rippikoululaisilla yleensä on mukana omat kännykät. Eikö leirikeskuksen puhelin riitä välttämättömien asioiden hoitamiseen? Eikö jo varusteluetteloita jakaessa voi sanoa siitä, että leirille lähtiessä myös seurakunnan vastaavat leirityöntekijät jättävät puhelimensa kotiin? Eivät kai hekään koko aikaa toimita omia asioitaan, vaan keskittyvät yhdeksi viikoksi nuoriin.


Kaiken uhalla kirkon täytyy muistuttaa siitä, että kaksituhatta vuotta myöhemminkin "usko tulee kuulemisesta". Ihminen voi kohdata Jumalan vain siinä määrin kuin hän on valmis luopumaan omasta lörpötyksestään ja hölinästään. 

Niinpä rippikoulun eteen on rakennettava äänettömyyden meluvalli. On osoitettava tie siihen hiljaisuuteen, jonka puute on sveitsiläisen filosofin Max Picardin mukaan muuttanut ihmistä enemmän kuin mikään muu ilmiö. Vain oman mielen syvyydessä voidaan ratkaista suuret kysymykset, ja sinne päästään kulkemalla elämän hiljaisten eteisten läpi.

Meluvalli on rakennettava silläkin uhalla, että jokin iltapäivälehti nostaa taas otsikoita: "Seurakunta kielsi rippikoululaisilta kännykät." Vain meluvallien suojassa voidaan pelastaa kristillinen sanoma uusille sukupolville.


Mutta jos nuoret hylkäävät meidät. Jos he kääntävät selkänsä pois. Siihen en usko. Yksi rippikouluviikko on riittävä aika sen ymmärtämiseen, että ihminen voi elää vähän aikaa ilman modernia viestintätekniikkaa. Voimme kertoa nuorille, ettei matkapuhelin ole syntiä, mutta siitä huolimatta jatkuva levottomuus särkee ihmismielen. Kyllä nuoret tajuavat, että äänillä rikotaan maailmaa. Ultraääni voi surmata elävän olennon. Sen avulla murskataan myös sappikiviä.


Olen sitä mieltä, että varauksellinen linjamme oli oikea. Siitä huolimatta hävisimme tämän taistelun ja jouduimme tyytymään vaatimattomiin torjuntavoittoihin.

Ei kommentteja: