perjantai 14. heinäkuuta 2023

Kuka ihmeen Saga Vanninen?

Tampereen Pyrintöä edustava Saga Vanninen on vasta 20-vuotias, mutta voitti seitsenottelussa alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruuden. Naisten seitsenottelu ja vastaavasti miesten kymmenottelu ovat kenties kaikista urheilulajeista hienoimpia ja arvostettavimpia - tietysti lukuun ottamatta jalkapalloa, jonka lasken kulttuurin ja urheilun välimuodoksi.

Seitsenottelun lajit olivat 100 metrin aidat, korkeushyppy, kuulantyöntö, 200 ja 800 metrin juoksut, korkeus- ja pituushyppy ja keihäänheitto. Voittaakseen Saga Vannisella on pitänyt olla nopeutta, kestävyyttä, voimaa ja kimmoisuutta. Ei ole helppoa olla yhtä aikaa kuulantyöntäjä ja korkeushyppääjä. Lisäksi on osattava taktikoida selviytyäkseen pitkään kestävän kilpailun läpi.

Mutta kuka näitä urheilusankareita muistaa? Seuraan jonkin verran yleisurheilua, mutta ainoa mieleen tuleva moniottelija on takavuosien Petri Keskitalo, jota kutsuttiin Elmoksi Juhani Peltosen tunnetun kuunnelman mukaan.

Tämä aika arvostaa spesialisteja ja sivuuttaa moniosaajat. Kuitenkin ihmisten arki on lähinnä niiden varassa, jotka hallitsevat ainakin kaksi alaa kohtuullisesti ja muutaman muun välttävästi. Voi ostaa pääsylipun ja käydä katsomassa fakki-idioottia, mutta työtoverina tai perheenjäsenenä hän on hankala tapaus, joka voi loistaa vain sen ansiosta, että hänellä on riittämiin tukijoukkoja ympärillään.

1 kommentti:

Juhani kirjoitti...

Loistava urheilija ja niin on ollut moni muukin suomalainen nuori näissä kisoissa