perjantai 13. lokakuuta 2023

Kappalainen, pappiperkele ja muut pappien tittelit selitettyinä

ASESSORI Älä edes yritä painaa mieleen. Titteli kuulostaa komealta, mutta mitään hyödyllistä tekemistä siihen ei liity.
ARKKIPIISPA Suomen kirkon ykkösnimi, jolta ensimmäisenä kysytään, kun halutaan tietää kirkon kanta. Virassa on kuitenkin enemmän arvovaltaa kuin varsinaista valtaa. Arkkipiispa ei nimittäin ole muiden piispojen pomo, ja hän voi käskeä vain oman alueensa pappeja.
KAPPALAINEN Tätä titteliä kannoin aika pitkään, ja koko ajan se hävetti minua. Palkka on vähän parempi kuin tavallisella seurakuntapastorilla. Usein muistelen sitä, kuinka Tukholman kirkkoherra meni pyytämään kuninkaalta siirtoa pienen maalaisseurakunnan kappalaiseksi viran käytyä liian raskaaksi. Kuningas katsoi linnan ikkunasta kaukaisuuteen todeten: "Niin, kukapa meistä ei haluaisi olla kappalainen..."
KIRKKOHERRA Esimerkiksi Aamulehti käyttää todenmukaisempaa ja samalla sukupuolineutraalia ilmausta "seurakunnan johtava pappi". Se kertoo asian. Työhön kuuluu paljon kokouksia ja hallintoa. Homma kiinnostaa ketä kiinnostaa. Valtaa siinä on.
LÄÄNINROVASTI Jotkut kirkkoherrat nakitetaan ylimääräisiin hallintohommiin, joilla ei juuri ole merkitystä, mutta on turhaa juoksemista ja kahvitarjoiluja.
PAPPI Yleisnimitys, joka merkitsee samaa kuin pastori, mutta sana ei sovellu nimen eteen.
PAPPIPERKELE Riippuu tilanteesta ja sanojasta, ilmaiseeko titteli vihaa vai rakkautta, inhoa vai ihailua. Kun olen jalkapallokentällä tehnyt maalin, on ollut suloista kuulla vastapuolen puolustajilta: "Pappiperkele..."
PASTORI Alkuaan paimenta tarkoittava sana, jota sopii käyttää aina, kun ei tarkkaan tiedä, mikä olisi oikein.
PIISPA Suunnilleen hyvinvointialuetta vastaavan alueen (hiippakunta) johtaja. On noloa, että piispat ovat alkaneet vetää päähänsä pannumyssyn kaltaisia tötsiä. Siinä menee katu-uskottavuus.
ROVASTI Vanhalle, höpertyvälle papille myönnettävä arvonimi. Oman tittelini olen ottanut huumorilla. Olen tuntenut olevani jonkinlainen epärovasti ja sillä tavoin rovastiksi parahultaisen sopiva.
SEURAKUNTAPASTORI Vähän aikaa olin tällainen. Se on juuri sitä mitä titteli kertoo. Kaikista virkanimityksistäni se on ainoa, joka tuntui osuvan tarkasti kohdalleen
TEOLOGIAN MAISTERI Tällaisiksi valmistutaan yliopistosta.
TEOLOGIAN TOHTORI Ei edellytä pappeutta, mutta usein ne ovat pappeja. Tittelistä on ollut yllättävän paljon hyötyä. Ensinnäkin sen turvin kelpaa professoreiden pöytäseuraan. Eiväthän ne tavallista tohtoria vielä paljon kuuntele, mutta pöytäseurakin on kiva juttu. Toiseksi tohtorina voi mennä hiukset kampaamattomina ja nuttu nurin minne tahansa, koska tohtoreita pidetään vähän hassuina olentoina.
TUOMIOROVASTI Väittävät että sana ei tule lainkaan tuomiosta vaan latinan kielestä. Enpähän tiedä. Asiallisesti kyseessä on hiippakunnan (hyvinvointialueen) ykkösseurakunnan kirkkoherra, joka voi tarvittaessa tuurailla piispaa.
VIRALLINEN APULAINEN Tällä tittelillä nuoret papit aikoinaan aloittivat uransa, niin minäkin. Piti kummasti nöyränä. Näitä ei enää ole.
YLIMÄÄRÄINEN APULAINEN Oli alimmaisista alimmaisin pappi. Näitäkään ei enää ole.
 

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hallikaisen Olli kertoi vuosia sitten, että dom sana tulee sanasta koti. Hän tuumasi että hän olisi mielellään kotirovasti ☺️

Arto Köykkä kirjoitti...

Sanasta "tuomio" tosiaan sanotaan, että sen taustalla latinan kielen domus, joka tarkoittaa taloa. Olen alkanut kuitenkin epäillä selitystä, enkä ole kuullut sille kunnon perusteluja.