torstai 21. tammikuuta 2021

Biden lainasi 1400 vuoden takaa

Kuka mahtoi olla tämä 1600 vuotta sitten elänyt historian hahmo, jonka ajatukset ovat edelleen ajankohtaisia?

Hänen käsityksiään saa lukea somesta ja yleisönosastoista: "Opiskelijat syöksyvät sisään häpeämättömästi ja hurjina kuin sekopäiset he rikkovat kaiken järjestyksen, minkä jokainen opettaja oppilaittensa hyväksi säätää."

Kirkon sakramenttioppi perustuu ratkaisevasti hänen ajatuksiinsa. Hänen mukaansa kasteen ja ehtoollisen arvo ei milloinkaan riipu sen jakajan pyhyydestä. Hän kärjisti tämän opetuksensa kirjoittamalla, että apostolin ja juopon välillä on suuri ero, mutta heidän suorittamillaan kasteilla ei ole vähintäkään eroa.

Jotain oleellista ihmismielestä on saatu kiinni hänen ironisessa rukouksessaan: "Jumala, anna minulle siveyttä ja itsehillintää, mutta älä ihan vielä."

Yhdysvaltain 46. presidentti John Biden lainasi häntä virkaanastujaispuheessaan. Biden sanoi kirkkonsa pyhimyksen kirjoittaneen, että ihmiset olivat joukko, jota määrittelivät yhteiset rakkauden kohteet.

Tämä historian hahmo on vuonna 430 kuollut Augustinus, Hippon piispa. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat omaelämäkerrallinen Tunnustukset ja Jumalan valtio (De civitate Dei).

Ei kommentteja: