tiistai 28. marraskuuta 2023

Järjellä ja uskolla on omat alueensa

En ole kohta kohdalta Lutherin kanssa aina samaa mieltä, mutta mielestäni hänen perusajatuksessaan on sikäli itua, että maallisissa asioissa ihmistä hallitkoon järki. Viisas jumalankieltäjä on ruhtinaana parempi kuin uskovainen hölmö. Jumalasuhteessa taas hallitkoon usko, mutta hallitkoon se vain siellä.

Tämä ei tarkoita sitä, että kirkkoon mennessäni tai Raamattua lukiessani sysäisin järkeni kokonaan sivuun. Äly on Jumalan lahjoista suurimpia.

Järkeni avulla tunnistan jalkojen pidennyksiä tarjoavat henkiparantajat huijareiksi. Historialliset tiedot auttavat minua ymmärtämään, ettei kristillisen tai raamatullisen avioliiton käsitettä ole olemassa, tai jos on, se on rannaton, rajaton asia alkaen siitä, että Vanhan testamentin patriarkoilla oli useita vaimoja.

Järki kuitenkin joutuu sivuosaan varsinaisessa jumalasuhteessa, siinä mikä "koskee ihmistä perimmäisellä tavalla" niin kuin Paul Tillich sanoo. Rakkauden, taiteen ja uskon maailma on omansa. Puolison valinnassa ei ole ratkaisevaa apua tietokoneen suosituksista, eikä maalauksen vaikuttavuutta voi perustella valon aallonpituuksilla, joita sen pinta heijastaa. Soitossa on desibelinsä ja hertsinsä, mutta musikaalinen nautinto ei ole kuvattavissa niiden avulla.

Jumalan läheisyydessä on puolestaan suostuttava unohtamaan logiikat ja numerojärjestelmät. Muuta tietä ei ole. Sori. Enhän menisi moottoriveneellä seuraamaan vesilintujen keväistä pesintää.

Ei kommentteja: