lauantai 13. tammikuuta 2024

Kuohuviini ja vähän vanhempia säästökeinoja

Kuluneen talven puhutuimpia säästökeinoja on ollut samppanjan vaihtaminen kuohuviiniin. Jos tämä konsti ei toimi omassa elämässä, sopii kokeilla 1800-luvulta peräisin olevia menetelmiä, joista Nikolai Gogol on kirjoittanut. Ehkä tunnetuimmassa novellissaan hän on näyttänyt, kuinka tärkeä ruumiinosa on monesti unohdettu nenä. Melkein yhtä kuuluisassa novellissaan hän kuvaa, millaisiin uhrauksiin hänen päähenkilönsä on valmis saadakseen uuden päällystakin täysin kelvottoman tilalle:

Akaki Akakijevits pohti pohtimistaan ja päätti, että oli vähennettävä jokapäiväisiä kuluja ainakin vuoden ajaksi: jätettävä teen juominen iltaisin; oltava sytyttämättä kynttilää iltaisin, ja jos piti tehdä jotain, mentävä vuokraemännän huoneeseen ja työskenneltävä hänen kynttilänsä valossa; kadulla kävellessä oli asteltava mahdollisimman kevyesti ja varovaisesti, pitkin kiviä ja laattoja ja melkein varpaisillaan, jotta ei kuluttaisi anturoita ennen aikojaan puhki; annettava alusvaatteet pyykkärin pestäväksi mahdollisimman harvoin, ja jotta ne eivät likaantuisi, riisuttava ne joka kerta kotiin tullessa ja jätettävä ylle vain pumpulihalaatti, joka oli ikivanha mutta ajan armeliaasti kohtelema.

Säästäminen on vaikeaa, mutta ihminen tottuu kurjuuteenkin, niin kuin Gogol todistaa Päällystakissa:

On tunnustettava, että aluksi hänen oli hieman vaikea tottua näihin rajoituksiin, mutta vähitellen se alkoi sujua ja tuli tavaksi; hän jopa totuttautui kerta kaikkiaan näkemään nälkää iltaisin, mutta sen sijaan hän nautti hengellistä ravintoa pitämällä mielessään ikuisen haaveensa uudesta takista. Hänen koko olemassaolonsa tuntui nyt muuttuneen suorastaan täyteläisemmäksi - - 

2 kommenttia:

Teepussi kirjoitti...

Kirjallisuustieteen pääsykokeeseen piti aikoinaan lukea mainitsemasi novellit Gogolilta. Jokin kolmaskin oli. Absurdismi on tavallaan haasteellinen tyylilaji nuorelle ihmiselle. Muistan ihmetelleeni Päällystakissa jopa nenäliinan kokoa. Akaki Akakijevitšin uusi päällystakki ehkä käärittiin siihen. Voin muistaa epätarkastikin. Mutta hyvänen aika: nenäliina! Sillähän on yhteys Nenään.

Samppanjasta ja kuohuviinistä tulee mieleeni muuan lapsi eräiden vuosien takaa. Hän sanoi minulle hiljaisella äänellä, että nyt parin seuraavan viikon ajan ei ehkä pysty työskentelemään kovin hyvin, koska äidillä on varaa adhd-lääkkeeseen vasta kuun viimeinen päivä. Useimmat eivät kehtaa sanoa ääneen sellaista, vaikka tilanne on aika yleinen.

Arto Köykkä kirjoitti...

Jälkimminen kappaleesi on karua luettavaa.