keskiviikko 31. tammikuuta 2024

Kohtaaminen presidentin kanssa

Jos Helsingin päässä on junan lähtöön sopivasti aikaa, saatan poiketa Kiasmassa, modernin taiteen museossa. Se on mukavasti siinä lähellä, ja Museokortin ansiosta käynti on ilmainen. 

Eräällä käynnilläni töllistelin jotain teosta. Samalla vilkaisin sivulleni ja puolen metrin päässä oli tutun näköinen ihminen. Vasta muutaman sekunnin päästä tajusin, että ai, tasavallan presidenttihän se siinä. Epäilemättä turvamies oli siinä jossain lähellä, mutta kuitenkin: ei olisi ollut Amerikassa mahdollista, ei edes Ranskassa.

Tällainen kansanomaisuus on ollut Suomessa presidenttien ja myös heidän puolisoidensa yleinen ominaisuus. Kerrotaan, että tilallaan Tähtelässä Mauno Koivisto oli noussut aamulla luomaan lunta. Turvamies oli tarkkana ja yritti tulla avuksi. "Tämä on minun luntani!" presidentti kivahti.  

Kun Sauli Niinistö voitti ensimmäisen kerran presidentinvaalin, hänkin aloitti vaalipäivää seuranneen aamunsa tekemällä lumityöt kotonaan Espoon Laaksolahdessa. Samalla hän antoi kolaan nojaten tilanteestaan lausunnon: "Voisi loppua jo tämä lumentulo."

Ei kommentteja: