lauantai 17. heinäkuuta 2021

Kuinka hyvin ns. asiantuntijat ennustivat jalkapallokisoja?

Olen ennenkin kirjoittanut jalkapalloturnausten jälkeen sitä, kuinka kohdalleen ns. asiantuntijat ovat osuneet ennustuksissaan. MM-kisoissa on usein menty pahasti vikaan. Afrikan ja Latinalaisen Amerikan joukkueet ovat sekoittaneet tuloksia niin paljon, että kaikkitietäville on jäänyt paljon seliteltävää. Euroopan taso tunnetaan paremmin, ja niinpä tuloksia on arvattu varsin hyvin. Tänäkään vuonna Ilta-Sanomien kisaoppaan ennustuksia ei tarvitse hävetä.

Voittajajoukkue Italiaa kutsuttiin mustaksi hevoseksi, mutta tämä oli liian varovaisesti sanottu. Omissa kaavailuissani Italia oli ensisijainen voittajasuosikki alusta saakka. Englantiin en uskonut, ja yhtä vähän siihen uskottiin Ilta-Sanomissa. Finaaliin päässeen Englannin uskottiin pysähtyvän viimeistään välieriin. Hieman flopanneesta Ranskasta sanottiin, että se pääsisi ainakin neljän joukkoon. Ei päässyt, kun Sveitsi katkaisi siltä mestaruusjahdin heti lohkovaiheen jälkeen. Myös Belgian mahdollisuuksia yliarvioitiin, mutta Saksan vaisuus nähtiin hyvin. Pahimmin menivät vikaan Portugalista ja Turkista tehdyt arviot. Portugali ei ollut lähelläkään ennustettua menestystä, ja Turkista kirjoitettiin: "Turkki on kovassa lohkossa altavastaaja, mutta ei missään tapauksessa heittopussi. Taistelee realistisesti ainakin kolmossijasta. On todella vaikea voitettava." Turkki hävisi kaikki pelinsä melko selvästi.

Suomen mahdollisuuksia Ilta-Sanomat kuvaili hyvin. Jatkopaikan arveltiin olevan kiven alla, mutta samalla Suomen sanottiin olevan vaikeasti voitettava joukkue, josta ei tulisi lohkonsa heittopussia.

Ei kommentteja: