torstai 4. marraskuuta 2021

Sori, pahoittelu ei ole anteeksipyyntö 4/7

Teot ja sanat on monesti erotettu toisistaan ja niistä on tehty jopa toistensa vastakohtia. Englantilainen filosofi L. J. Austin toi kuitenkin 1950-luvulla kielifilosofiseen keskusteluun uuden näkökulman.

Muutamalla yksinkertaisella esimerkillä Austin osoitti, että puhumalla voidaan tehdä asioita. Austin nosti esiin avioliittoon vihkimisen kaltaisen tilanteen. Kun vihkijä julistaa kaksi ihmistä aviopariksi, he ovat aviopari ja sen jälkeen perintöjä jaetaan eri tavoin kuin ennen. On vieläpä niin, että aviopariksi julistaminen on ainoa tapa tehdä aviopareja. Ei ole mitään laitetta tai fyysistä toimenpidettä, joka voisi korvata vihkijän sanat. Sama pätee ylioppilaisiin. Nuoret ihmiset ovat ylioppilaita vasta sen jälkeen, kun heidät on julistettu ylioppilaiksi. Tai sama asia kun tuomari julistaa tuomion. Ihminen on syytön, kunnes hänet julistetaan syylliseksi. Kaikkiin näihin Austinin esimerkkeihin voi kuvitella liitettävän sana "täten". Täten julistan teidät aviopariksi, täten tuomitsen sinut ja niin edelleen.

Austin kuoli melko nuorena. Sen vuoksi hänen ajatustensa soveltaminen uskonnollisen kielen maailmaan jäi hänen seuraajiensa tehtäväksi.

Ei kommentteja: