tiistai 30. marraskuuta 2021

Ne pumpsauttivat ulos

Olen aina ollut pulassa, kun minulta on kysytty mistä olen kotoisin. Vaihtoehtoja on ollut liian monta. Järvenpää on kuitenkin ollut helppo sanoa nuoruuteni kotikaupungiksi. Parhaista kavereistani kolme asuu siellä edelleen.

Jossain vaiheessa Järvenpään ylle kasvoi vierautta. Syy oli kysymyksissä, joihin sain vastata siellä käydessäni. Entistä useammin törmäsin harvenevien tuttujen suoranaiseen ihmettelyyn, mikä minut sinne oli tuonut. Se tuntui kummalliselta, kun vanhempani sentään asuivat siellä.

Vähitellen aloin uskoa, että käydessäni nuoruuteni kotikaupungissa minä tosiaan vain vierailin siellä. Olin vieras, en enää kuulunut sinne. Minut oli pumpsautettu pois, ja maantieteeni muuttui. Kun hyppäsin Helsingin rautatieasemalla Tampereen junaan, tunsin meneväni kotia kohti, ja junan kiitäessä vanhojen kotikulmien ohi en välttämättä edes vilkaissut ikkunasta niiden suuntaan.

Muiden ihmisten puheet voivat tehdä ihmisestä vieraan. Olen oppinut tästä. Kun oman kylän nuoret ovat tulleet vaikkapa joululomaksi opiskelupaikkakunniltaan, olen ollut tarkka siitä, ettei suustani ole tullut lausetta: "Mitäs sinä täällä teet?" Sen sijaan olen yrittänyt sanoa, että kiva kun olet päässyt kotiin, mehän olemme kaivanneet sinua täällä.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Jos joku nyt sattuu kysymään minulta mistä olen kotoisin, vastaan olevani syntynyt A-kaupungissa, mutta kotini on tällä hetkellä X-paikkakunnalla. Jos turina jatkuu, voin kertoa kaikki elämäni kotipaikkakunnat kyseiselle henkilölle (jos jaksaa kuunnella).
Asiaan kuuluu vielä etten tällä hetkellä asu Suomessa. Kuitenkin ne vahvat historialliset "juuret" ovat siellä A-kaupungissa, mutta se mitä oli silloin, ei enää ole olemassa muutoin kuin muistoissa.

C´est la vie.

Unknown kirjoitti...

Valtavan viisaasti ajateltu. Tykkäisin jos joku Tampereella sanoisi minulle kuten Arto ehdotat. Minulle joka olen kotoisin monesta paikasta, enkä ehkä lopulta mistään. Jaa, kesämökki on ollut lähes 60 vuotta Hankasalmella, ehkä olen kotoisin sieltä, vaarojen ja järvien keskeltä.
Kalevi Virtanen

Arto Köykkä kirjoitti...

Hauho on ehkä minun Hankasalmeni. Minut on muutettu sielä puolen vuoden iässä, mutta kesämökki on siellä yhä.