Imartelu on eräänlaista valehtelua. Se on tehokkaimpia manipulointikeinoja. Se tepsii lähipiiriin ja varsinkin puolituttuihin ja ehkä toimii jopa kansainvälisessä politiikassa. Edes legendaarinen psykologi ei ole siitä vapaa.
Ehdollistumisen käsite liittyy maailmankuuluun psykologiin B. F. Skinneriin. Hän on tarkoittanut välineellisen ehdollistumisen käsitteellä vaikkapa sitä, että kun koira saa istuutuessaan herkkupalkinnon, sen istuutumisen taipumus kasvaa.
Kerran Skinnerin omat opiskelijat kujeilivat professorinsa kustannuksella ja saivat hänet noudattamaan ehdollistumisen lakeja hänen itsensä sitä huomaamatta.
Skinnerin tapana oli vaeltaa luennoillaan edestakaisiin kuulijoiden edessä. Opiskelijat päättivät, että seuraavalla luennolla hänen kävellessään salin oikealle puolelle siellä istuvat nyökkäisivät hyväksyvästi hänen sanomisilleen. Kun hän taas käveli vasemmalle puolelle, siellä istuvat eivät reagoineet millään tavalla.
Pian professori vietti huomattavasti enemmän aikaa salin oikealla puolella. Tämän jälkeen vasen ja oikea puoli vaihtoivat osia. Hetken kuluttua professori alkoi viettää enemmän aikaa vasemmalla puolella.
Myöhemmin Skinnerille kerrottiin opiskelijoiden järjestämän kokeen tarkoituksesta. Ilmeni, ettei hän ollut huomannut tulleensa manipuloiduksi. Paljastui, että maailmankuulun psykologinkin liikkumista saattoi säädellä yksinomaan nyökkäämällä ja hymyilemällä. Niin tehokasta on imartelu.
Lähteenäni on Gerd Gigerenzerin kirja Miten säilyttää äly älymaailmassa.
2 kommenttia:
Näinhän se menee. Varmaan tuota voisi kutsua vähän hypnoosiksikin. on kyllä mielenkiintoinen aihe. Ei ole kyllä yhtään suosittu jostain syystä.
Miksi joukkojen villiintymistä voisi sanoa myös joukkohypnoosiksi?
Viehätyin Gigerenzerin erinomaisen kirjan tarinasta (hän oli muuten itse noita Skinnerin oppilaita). Ajattelin jakaa tarinan, ja lopuksi rupesin miettimään tekstilleni otsikkoa, ja vasta silloin havahduin sanaan "imartelu". Siitä puhutaan yllättävän vähän, vaikka jokainen sitä joskus kohtaa, varhaisesta lapsuudesta aikuisuuteen saakka.
Lähetä kommentti