tiistai 6. elokuuta 2024

Naisten sarjojen sukupuolirajoista keskusteltiin jo ennen vanhaan

Olen tyytynyt seurailemaan otsikoita, jotka koskevat olympialaisissa naisten sarjan voittaneen nyrkkeilijän sukupuolta. Minulla ei ole aiheeseen liittyvää asiantuntemusta, joten sivuutan käydyn keskustelun tältä osin. Sen sijaan voin huomauttaa, että tällaiset keskustelut eivät ole lainkaan uusi ilmiö.

Lapsuuteni tupakansavuisissa huoneissa isot miehet kertoivat sotajuttuja ja katsoivat olympialaisia mustavalkoisista televisioista. Yksi keskustelunaiheista oli neuvostoliittolainen Tamara Press.

Hän voitti vuonna 1960 Rooman olympialaisissa naisten sarjan kultaa kuulantyönnössä ja hopeaa kiekonheitossa. Neljä vuotta myöhemmin Tokiossa hän voitti molemmat lajit. Kisoissa mukana ollut Pauli Nevala kuvaili hänen olemustaan sanalla "roteva".

Tamara Press ja hänen samanoloinen sisarensa Irina jäivät pois Budapestin EM-kisoista vuonna 1966, kun sukupuolitestit tulivat käyttöön. Neuvostoliittolaisten viranomaisten mukaan he olivat jääneet hoitamaan sairasta äitiään.

Olin Tokion kisojen aikaan pikkupoika enkä osaa sanoa, millaisia sanoja isot miehet käyttivät arvioidessaan Tamara Pressiä. Olen kuitenkin muistavinani, että omissa tulkinnoissaan he sijoittivat Pressin sisarukset jonnekin miehen ja naisen väliin.

Ei kommentteja: