keskiviikko 14. elokuuta 2024

Suunnittele mitä suunnittelet

Koronassa on ollut hyvää ainakin se, että ihmiset tuntuvat kestävän suunnitelmien toteutumattomuutta paremmin kuin ennen. Tautia edeltävällä ajalla oli katastrofi, jos joku lähipiirin ihmisen ei päässyt odotettuihin perhejuhliin. Nykyään ajatellaan entistä helpommin, että tällä kertaa kävi näin, toisella kertaa toisin, ei voi mitään.

Lopulta ihminen ei voi päättää tulevaisuuttaan. Voimme aikoa vaikka mitä, mutta lopulta toteuttaminen ei ole meistä itsestämme kiinni.

Tänään Helsingin sanomissa haastateltu, toista vuotta Suomessa asunut ukrainalainen sanoi viisaasti ja ajankohtaisesti: ”Mielestäni kaikki, jotka väittävät tietävänsä, mihin Kurskin hyökkäys johtaa, ovat väärässä, koska ei ole mitään tapaa ennustaa tällä hetkellä mitään.”

Elämänkulkua ei voi päätellä tasaisen vauhdin taulukosta. Se on aaltoilua, yllätyksiä ja äkkikäänteitä.

2 kommenttia:

Heikki kirjoitti...

Koronaa pelättiin, kun ei tiedetty kuinka vakava tauti olisi. Samantapainen espantauti tappoi valtavasti ihmisiä n.1918 alkaen. Aikoinaan amerikan intiaanejakin kuoli infuenssaan tai vastaavaan eurooppalaisten tuomien tartuntojen myötä, kun ei ollut vastuskykyä uutta tautia vastaan.

Arto Köykkä kirjoitti...

Lopulta koronan kanssa päästiin aika vähällä.