torstai 22. elokuuta 2024

Tapolan musta makkara Raamatun valossa

Raamatun eniten ihmetellyimpiä lauseita on tämä: "Älä pue yllesi vaatekappaletta, joka on kudottu kahdesta erilaisesta langasta." Kun Vanhaa testamenttia lukee, löytää muitakin kummallisuuksia, joille ei ole viisasta käyttöä meidän ajastamme, ei kirjaimellista eikä vertauskuvallista.

Tällaiset oudot säädökset eivät kuitenkaan ole olleet kristinuskossa ongelma, vaikka Vanhaa testamenttia edelleen kunnioitetaan ja sen viisauksia noudatetaan. On ymmärretty, että niistä voi poimia hyvät ja lykätä huonot sivuun.

Jeesus tunnetaan tällaisesta elämänasenteesta: "Te olette kuulleet sanotuksi vanhoille... mutta minä sanoin teille..."

Uudessa testamentissa on paljon jälkiä siitä, että ensimmäiset kristityt ratkoivat suhdettaan juutalaisuuteen ja Vanhan testamentin säädöksiin. 

Jerusalemissa pidettiin vuonna 49 jKr. apostolien kokous, jonka tuloksia kuvataan Apostolien tekojen 15. luvussa näin: "Tästä syystä ei mielestäni pidä hankaloittaa niiden elämää, jotka vieraista kansoista kääntyvät Jumalan puoleen. Meidän on kuitenkin lähetettävä heille kirje ja kehotettava heitä karttamaan sellaista, minkä epäjumalanpalvelus on saastuttanut, sekä haureutta, verta ja lihaa, josta verta ei ole laskettu." 

Näiden periaatteiden mukaan on menty. Esimerkiksi ympärileikkaus hylättiin. Tapolan mustamakkara on vuoden 49 päätöksestä lipsumista, muttei sitäkään pidä paheksua. Ymmärryksensä lisääminen on edelleen sallittua.

Ei kommentteja: