perjantai 2. elokuuta 2024

Tyhjää tilaa ja hiljaisuutta

Tallinnasta tunnin bussimatkan päässä Laulasmaalla oleva Arvo Pärt -keskus on sekä arkkitehtuuriltaan että ympäristöltään samanlaista kuin Pärtin musiikki. Oleellisia elementtejä ovat tyhjä tila ja hiljaisuus.

En muista käyntikohdetta, jonka pysäköintipaikka olisi valittu yhtä harkitusti. Sieltä oli kohtalainen kävelymatka perille. Metsän halki patikoidessa oli pakko hiljentää mielensä ja sillä tavoin valmistautua kohtaamaan Pärtin epämuodikas maailma.

Siinä kävellessä tajusin, että päästäkseen perille on suostuttava kulkemaan matka. Siihen tarkoitukseen kävely olisi paras tapa, mutta auto ja junakin käyvät, kun taas lentokone on liian nopea. Sillä kuljettaessa syntyy vain pomppu, johon ihminen ei ehdi mukaan. Jos lentää Roomaan, on vain rahastettava turisti, mutta jos matkustaa maita pitkin ja hitaammin, voi yltää jonkinlaiseksi pyhiinvaeltajaksi.

Jos haluaa mitata, kuinka paljon on nähnyt maailmaa, ei pidä laskea bongaamiensa kaupunkien lukumäärää. Ratkaisevaa on maita pitkin kuljettu matka.

Ei kommentteja: